Rhônedalen

Rhônedalen

Hva kjennetegner en god vin fra Rhône-dalen? Du lærer om og smaker vin fra vinområdene St.Joseph, Cornas, Crozes-Hermitage, Gigondas og Châteauneuf-du-Pape.

Rhônedalen er en av Frankrikes viktigste kvalitetsregioner. I løpet av en biltur på drøye tre timer endrer landskapet og klimaet seg enormt i den lange dalen, og slik deles Rhône i en nordlig og en sørlig del i vinens verden. Variasjonene gjenspeiler også vinstilene. En Châteauneuf-du-Pape fra sør smaker søtere, bløtere og mer krydret enn en Saint-Joseph fra nord, og de er laget på forskjellige druer. I nord er det nærmest bare én blå og et par grønne druetyper som gjelder, mens i sør dyrkes det flere titalls forskjellige typer. I tillegg til rødvin lages det svært god hvit, rosa og musserende vin, samt rød og hvit sterkvin i Rhône. Du kan med andre ord velge vin fra Rhône til hele festmiddagen, fra aperitiff til dessert.

I nord er dalen smal. Her bør du holde på hatten så den ikke blåser bort i den kraftige Mistralvinden fra nord. Og snubler du på toppen av en vinmark, stopper du ikke før havner helt i bunnen av de stupbratte skråningene som minner om dem du finner i Mosel, Rheingau eller Douro.

Kjente vinområder som Côte Rôtie, Condrieu og Saint-Joseph ligger pent på rekke langs vestbredden av Rhôneelven. Syrah og de grønne Viognier og Marsanne er de viktigste druetypene og det lages i all hovedsak kvalitetsvin her. Noen av vinmarkene ligger i sørvendte skråninger i tverrliggende daler som gir ly mot vinden, samtidig som de får maksimalt med sol.

Vennlige Sør-RhôneI sør er landskapet mindre dramatisk og værforholdene mindre ekstreme. Sør for byen Montélimar blir dalen flatere og videre, og den åpner seg til slutt mot Middelhavet som påvirker klimaet i stor grad. Sør-Rhône er varmere, druemangfoldet større og spennet mellom kvalitetene bredere. Grenache er viktigst, men Mourvèdre, Syrah, Cinsaut og Carignan dyrkes også mye. Rødvin er viktigst, men god rosa og hvit vin lages også. Châteauneuf-du-Pape er kongen eller skal vi si paven her, etterfulgt av Gigondas og Côtes du Rhône-viner med kommunenavn på etiketten. For rosévin er appellasjonen Tavel viktig. Brorparten av vinen som lages i sør er likevel av relativt enkel kvalitet.

Vinkursene arrangeres på bestilling for større og mindre grupper og utføres i bedriftens lokaler, private hjem eller andre steder hvor det er mulig å formidle ekte vinglede! Passer for alle og tilpasses til hvert enkelt oppdrag.

Vinkurset pris er basert på et antall på 20 personer. Er man er færre justeres prisen opp til minimumpris til valgt kurstype basis/medium/premium. Smakingen består av en tilmålt mengde vin 1 fl/10pax) Forbruk utover det belastes faktura