Bio & Økologiske viner

Bio & Økologiske viner

Hva er biodynamisk og økologisk laget vin? Vinkurset tar for seg toneangivende produsenter og vinstiler. Gjennom praktiske smakinger lærer man om fordelene disse vinene har.

Smaker økologisk vin annerledes? Nei, man kan ikke smake forskjell om en vin er økologisk eller ikke. Det er like store forskjeller blant økologisk vin som det er blant vin laget på konvensjonell måte. Vinkurset er en flott anledning til å oppdage nye produsenter og gode viner.

Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske fremstilte sprøytemidler, og de aller fleste tilsetningsstoffer er forbudt. Målet for de fleste produsentene er bedre druekvalitet og bedre vin. Du finner eksempel ikke syntetiske aroma- og fargestoffer i økologiske produkter, og få konserveringsmidler er tillatt.

Mange viner produseres økologisk, men sertifiseres ikke. Det kan det være flere grunner til. I en del typer klima er det vanskelig å unngå sprøyting eller andre tiltak for å motvirke skader på druene helt. Hvis du vil være sertifisert må du alltid la være å sprøyte, og det kan det være vanskelig å forplikte seg til med tanke på spesielt krevende årganger. Enkelte innvender også at det er kostbart med sertifisering, mens andre sier at de sparer penger, siden de slipper å bruke penger på for eksempel sprøytemidler og kunstgjødsel.

Å dyrke biodynamisk er en mer omfattende form for økologisk dyrking. Syntetiske sprøytemidler er forbudt. I tillegg brukes spesielle preparater i vinmarken eller i komposten som ikke kan komme fra konvensjonelt landbruk. Bestemte planter, kugjødsel og kisel tilsettes i ørsmå (homeopatiske) mengder enten i gjødselen eller i vinmarken. De setter i gang ulike prosesser i vinplanten som skal være gunstige for veksten av planten og modningen av druene. Preparatene kan tilsettes ved å følge en spesiell kalender som tar hensyn til månens og planetenes plassering i forhold til hverandre, men dette er ikke et krav for å bli sertifisert. Kritikerne mener dette er uvitenskapelige metoder og er særlig skeptiske til at kosmiske krefter påvirker livet i vinmarken og modningen av druene.

Vinkursene arrangeres på bestilling for større og mindre grupper og utføres i bedriftens lokaler, private hjem eller andre steder hvor det er mulig å formidle ekte vinglede! Passer for alle og tilpasses til hvert enkelt oppdrag.

Vinkurset pris er basert på et antall på 20 personer. Er man er færre justeres prisen opp til minimumpris til valgt kurstype basis/medium/premium. Smakingen består av en tilmålt mengde vin 1 fl/10pax) Forbruk utover det belastes faktura