TEMA: Piemonte - En smaksreise

TEMA: Piemonte - En smaksreise

Opplev vinregionen Piemonte gjennom å lære om, lukte og smake ulike vinstiler. Et populært vinkurs med fokus på å skape interesse for et vinområde.

Informasjon
Tidspunkt
18:00–20:00
Sted
Tjuvholmen Sjømagasin
Tjuvholmen allé 14
Pris
kr 695
Tilgjengelighet
Ledig
Meld meg på

Vinkurset tar deg med på en smaksreise om og med personlighetene i Piemonte. Vi forteller og du smaker deg gjennom druene, vinkulturen, menneskene bak vinene, du får de de gode tipsene om restaurantene eller vinbutikker det er verdt å besøke. Piemonte er blant vinkjennere fra fjern og nær regnet en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia

Ingen andre italienske vinområder kan måle seg med raffinementet og bredden til vinene fra Piemonte. Viner som Barolo, Barberesco, Barbera di Alba har en spesiell posisjon også blant norske vinelskere. Kort om Piemonte: Regionen Piemonte ved «fjellets fot» omfatter 7 DOCG-viner. Mange holder den for å være Italias fremste sammen med Toscana og muligens Veneto. Druene vokser i skråningene opp mot Alpene. Storbyen Torino, med bl.a. sin store vermut-produksjon, ligger i distriktets utkant. Vinene har ofte navn etter druene de er laget av, ofte kombinert med navnet på landsbyen de kommer fra. Området har karakteristisk innlandsklima med lang modningssesong preget av mye høsttåke, som på italiensk kalles «nebbia», og som har gitt navn til områdets mest berømte rødvinsdrue, Nebbiolo. Piemonte er først og fremst et rødvinsdistrikt.

Byen Alba har nær tilknytning til de to deldistriktene Roero og Langhe. Her dyrkes druene Nebbiolo, ofte omtalt som Italias beste, preget av smaksrikdom (svisker, sjokolade, lakris, tobakk, tjære og roser) mye garvestoff og høy friskhet, Barbera, som er enklere med mindre garvestoff og mer syre, Dolcetto med beskjedent syreinnhold og lite garvestoff, Grignolino med mye garvestoff og milde Freisa.

I Langhe befinner de to toppdistriktene Barolo og Barbaresco seg. Den tanninrike Barolo er muligens Italias høyest anerkjente vin. Den må minst være lagret i tre år, hvorav to på fat. Barbaresco-vinene er oftest noe lettere, men kan også være svært kraftige. Lagringskravet er to år, hvorav et på fat. Begge disse DOCGene er laget av kun Nebbiolo.

Andre kjente viner fra Alba-området har normalt Alba pluss et druenavn i navnene sine (Nebbiolo, Barbera, Dolcetto m.fl.). Byen Asti er en annen av hjørnesteinene i Piemonte. Herfra kommer bl.a. DOCGene Asti (Asti Spumante) eller Moscato d’Asti og Brachetto d’Acqui.